Strony
Zobacz koniecznie
  • Kurczak wciąż wyprzedza wołowinę popularnością
    Z najnowszych sondaży okazuje się, że najczęściej wybieranym mięsem w naszym kraju wciąż niezmiennie jest kurczak. Wygrywa on z wołowiną, którą Polacy wybierają dużo rzadziej, ponieważ nie mają do tego …
  • Transport zagranicznyTransport zagraniczny
    Od momentu wejścia naszego kraju do Unii Europejskiej coraz więcej firm zaczyna prowadzić swoje interesy poza granicami naszego kraju. Nie jest to z całą pewnością takie bardzo proste dla nich …
  • Firma transportu zagranicznegoFirma transportu zagranicznego
    Coraz więcej osób zaczyna zauważać, że naprawdę doskonałą możliwością dla nich jest nie tyle prowadzenie handlu w naszym kraju co za jego granicami. Stawką staje się tutaj nader wszystko znalezienie …
Najnowsze komentarze
    Maj 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Rodzaje makaronów włoskich

    Nikogo nie trzeba przekonywać ze najbardziej „makaronowym” krajem na świecie są włochy. To właśnie tam ich proces powstawania i wymyślne kombinacje receptur osiągnęły perfekcje. Włoskich rodzajów makaronów są tysiące w zależności w jakim regionie Włoch jesteśmy różnią się czasami znacznie od siebie ale ich jedyna cecha wspólną to włosi makarony nazywają po prostu PASTA. Dla Włocha pasta to nie dodatek do drugiego dania a podstawa dania głównego. Włoskie makarony można podzielić na makarony które się gotuje zapieka lub nadziewa . Z makaronów do gotowania najpopularniejszymi rodzajami krótkich makaronów są fusilli penne czy farfalle a długimi są oczywiście tak popularne spaghetti bucatini czy tagliatelle. Podawane są one zazwyczaj z rozmaitymi rodzajami sosów i najczęściej doprawiane jeszcze świeżo startym żółtym serem. Makarony do zapiekania to wszystkim znane lasagne czy popularne cannelloni. Ich sposób przyrządzania rożni się w zasadzie tylko tym ze są one zapiekane a nie gotowane. Makaronami do nadziewanie mogą być oczywiście tortelini ravioli czy tirolesi . Ich farsz jest równie różnorodny jak ich kształt i począwszy od serowego warzywnego a na mięsnym skończywszy „włoskie pierożki” smakują wybornie. Ten krotki opis jest tylko wierzchołkiem góry lodowej i nie sposób opisać włoskich makaronów w kilku zdaniach.

    Leave a Reply