Strony
Zobacz koniecznie
  • Opony letnie MatadorOpony letnie Matador
    Jakie opony wybrać do swojego auta. Z oponami samochodowymi jest jak z butami, powinny być dobrane do potrzeb i warunków atmosferycznych. Chociaż wiele osób neguje sens zakładania zimówek, to jakoś …
  • Jak należy podróżować?Jak należy podróżować?
    Podróże, jak wiadomo, dla każdego są czymś wyjątkowym, a tym samym pomagają nam w sytuacjach, które są na zasadzie podróży, przeprowadzek. Podróże, dla wielu osób, są sposobem, aby docenić życie …
  • Kurs na podesty ruchomeKurs na podesty ruchome
    Czy warto ukończyć kurs na podesty ruchome?. Praktycznie w każdej branży produkcyjnej – czy to spożywczej, czy chemicznej – występują duże magazyny, które zatrudniają pracowników, posiadających kurs na podesty ruchome. …
Najnowsze komentarze
    Grudzień 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Rodzaje makaronów włoskich

    Nikogo nie trzeba przekonywać ze najbardziej „makaronowym” krajem na świecie są włochy. To właśnie tam ich proces powstawania i wymyślne kombinacje receptur osiągnęły perfekcje. Włoskich rodzajów makaronów są tysiące w zależności w jakim regionie Włoch jesteśmy różnią się czasami znacznie od siebie ale ich jedyna cecha wspólną to włosi makarony nazywają po prostu PASTA. Dla Włocha pasta to nie dodatek do drugiego dania a podstawa dania głównego. Włoskie makarony można podzielić na makarony które się gotuje zapieka lub nadziewa . Z makaronów do gotowania najpopularniejszymi rodzajami krótkich makaronów są fusilli penne czy farfalle a długimi są oczywiście tak popularne spaghetti bucatini czy tagliatelle. Podawane są one zazwyczaj z rozmaitymi rodzajami sosów i najczęściej doprawiane jeszcze świeżo startym żółtym serem. Makarony do zapiekania to wszystkim znane lasagne czy popularne cannelloni. Ich sposób przyrządzania rożni się w zasadzie tylko tym ze są one zapiekane a nie gotowane. Makaronami do nadziewanie mogą być oczywiście tortelini ravioli czy tirolesi . Ich farsz jest równie różnorodny jak ich kształt i począwszy od serowego warzywnego a na mięsnym skończywszy „włoskie pierożki” smakują wybornie. Ten krotki opis jest tylko wierzchołkiem góry lodowej i nie sposób opisać włoskich makaronów w kilku zdaniach.

    Leave a Reply