Strony
Zobacz koniecznie
  • Prawo jazdy b krakówPrawo jazdy b kraków
    Prawo jazdy b. Prawo jazdy jest dokumentem niezbędnym do kierowania pojazdami. Prawo jazdy wydawane jest przez organy państwowe. W Polsce pierwsze prawa jazdy pojawiły się po 1918 roku. Aby uzyskać …
  • Kosmetyki do samochoduKosmetyki do samochodu
    W wielu sklepach motoryzacyjnych, możliwe jest nabycie wielu specyfików, które pozwolą nam odpowiednio zadbać o pielęgnację samochodu. Dzięki temu, możliwe będzie zadbanie o jego dobry wygląd. Na pewno bardzo dobrze …
  • Wpływ sektora motoryzacyjnego na inne
    Niemal w każdym, solidnie rozwiniętym państwie tymi spośród najlepszych gałęzi przemysłu będą te, powiązane z budownictwem, sektorem motoryzacyjnym oraz sektorem energetycznym. Wydaje się to spowodowane tym, iż wewnątrz nich robi …
Najnowsze komentarze
    Sierpień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

    Rodzaje makaronów włoskich

    Nikogo nie trzeba przekonywać ze najbardziej „makaronowym” krajem na świecie są włochy. To właśnie tam ich proces powstawania i wymyślne kombinacje receptur osiągnęły perfekcje. Włoskich rodzajów makaronów są tysiące w zależności w jakim regionie Włoch jesteśmy różnią się czasami znacznie od siebie ale ich jedyna cecha wspólną to włosi makarony nazywają po prostu PASTA. Dla Włocha pasta to nie dodatek do drugiego dania a podstawa dania głównego. Włoskie makarony można podzielić na makarony które się gotuje zapieka lub nadziewa . Z makaronów do gotowania najpopularniejszymi rodzajami krótkich makaronów są fusilli penne czy farfalle a długimi są oczywiście tak popularne spaghetti bucatini czy tagliatelle. Podawane są one zazwyczaj z rozmaitymi rodzajami sosów i najczęściej doprawiane jeszcze świeżo startym żółtym serem. Makarony do zapiekania to wszystkim znane lasagne czy popularne cannelloni. Ich sposób przyrządzania rożni się w zasadzie tylko tym ze są one zapiekane a nie gotowane. Makaronami do nadziewanie mogą być oczywiście tortelini ravioli czy tirolesi . Ich farsz jest równie różnorodny jak ich kształt i począwszy od serowego warzywnego a na mięsnym skończywszy „włoskie pierożki” smakują wybornie. Ten krotki opis jest tylko wierzchołkiem góry lodowej i nie sposób opisać włoskich makaronów w kilku zdaniach.

    Leave a Reply