Strony
Zobacz koniecznie
  • Czas na wymianę oleju
    Każdy posiadacz samochodu doskonale wie o tym, że w obecnych czasach człowiek musi o wszystko jak najlepiej dbać. Niestety, ale często dochodzi do tego, że wiele ludzi nie wie tego, …
  • Awaryjne otwieranie samochodów we Warszawie
    Awaryjne otwieranie samochodów. Może nam zdarzyć się taka sytuacja, że zatrzaśniemy drzwi od samochodu, a kluczyki zostaną wewnątrz. Wówczas niezbędna będzie pomoc specjalistów, którzy zajmują się awaryjnym otwieraniem samochodów. Istotne …
  • Osiągnięcia motoryzacji
    Niezwykle istotną częścią naszego życia jest samochód. Pojazd ten towarzyszy nam już od dłuższego czasu i niemal codziennie. Dzięki niemu bez problemu możemy dostać się do pracy, szkoły, czy też …
Najnowsze komentarze
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Rodzaje makaronów włoskich

    Nikogo nie trzeba przekonywać ze najbardziej „makaronowym” krajem na świecie są włochy. To właśnie tam ich proces powstawania i wymyślne kombinacje receptur osiągnęły perfekcje. Włoskich rodzajów makaronów są tysiące w zależności w jakim regionie Włoch jesteśmy różnią się czasami znacznie od siebie ale ich jedyna cecha wspólną to włosi makarony nazywają po prostu PASTA. Dla Włocha pasta to nie dodatek do drugiego dania a podstawa dania głównego. Włoskie makarony można podzielić na makarony które się gotuje zapieka lub nadziewa . Z makaronów do gotowania najpopularniejszymi rodzajami krótkich makaronów są fusilli penne czy farfalle a długimi są oczywiście tak popularne spaghetti bucatini czy tagliatelle. Podawane są one zazwyczaj z rozmaitymi rodzajami sosów i najczęściej doprawiane jeszcze świeżo startym żółtym serem. Makarony do zapiekania to wszystkim znane lasagne czy popularne cannelloni. Ich sposób przyrządzania rożni się w zasadzie tylko tym ze są one zapiekane a nie gotowane. Makaronami do nadziewanie mogą być oczywiście tortelini ravioli czy tirolesi . Ich farsz jest równie różnorodny jak ich kształt i począwszy od serowego warzywnego a na mięsnym skończywszy „włoskie pierożki” smakują wybornie. Ten krotki opis jest tylko wierzchołkiem góry lodowej i nie sposób opisać włoskich makaronów w kilku zdaniach.

    Leave a Reply