Strony
Zobacz koniecznie
  • Części do samochodówCzęści do samochodów
    Aby samochód mógł działać w sprawny sposób, jak najbardziej musi być wyposażony w odpowiedniej jakości części samochodowe. To jakie części posiada, w dużej mierze jest wyznacznikiem tego, czy danym samochodem …
  • Koszty kluczem do sukcesuKoszty kluczem do sukcesu
    Widnieje kilka kluczowych pierwiastków, które przyczyniają się do tego, że firma przynosi oczekiwane zyski. A jednym spośród nich i to niejednokrotnie realizującym ważną funkcję, znajdują się koszta. Każda agencja, jaka …
  • Co zrobić, gdy spadnie śnieg?Co zrobić, gdy spadnie śnieg?
    Pierwsze wyjście to – nie wyjeżdżać w taką pogodę samochodem. Jednak nie zawsze jest to możliwe, bo możemy mieć zbyt długą drogę do pokonania, aby pójść pieszo, komunikacja miejska nie …
Najnowsze komentarze
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Rodzaje makaronów włoskich

    Nikogo nie trzeba przekonywać ze najbardziej „makaronowym” krajem na świecie są włochy. To właśnie tam ich proces powstawania i wymyślne kombinacje receptur osiągnęły perfekcje. Włoskich rodzajów makaronów są tysiące w zależności w jakim regionie Włoch jesteśmy różnią się czasami znacznie od siebie ale ich jedyna cecha wspólną to włosi makarony nazywają po prostu PASTA. Dla Włocha pasta to nie dodatek do drugiego dania a podstawa dania głównego. Włoskie makarony można podzielić na makarony które się gotuje zapieka lub nadziewa . Z makaronów do gotowania najpopularniejszymi rodzajami krótkich makaronów są fusilli penne czy farfalle a długimi są oczywiście tak popularne spaghetti bucatini czy tagliatelle. Podawane są one zazwyczaj z rozmaitymi rodzajami sosów i najczęściej doprawiane jeszcze świeżo startym żółtym serem. Makarony do zapiekania to wszystkim znane lasagne czy popularne cannelloni. Ich sposób przyrządzania rożni się w zasadzie tylko tym ze są one zapiekane a nie gotowane. Makaronami do nadziewanie mogą być oczywiście tortelini ravioli czy tirolesi . Ich farsz jest równie różnorodny jak ich kształt i począwszy od serowego warzywnego a na mięsnym skończywszy „włoskie pierożki” smakują wybornie. Ten krotki opis jest tylko wierzchołkiem góry lodowej i nie sposób opisać włoskich makaronów w kilku zdaniach.

    Leave a Reply