Strony
Zobacz koniecznie
  • Doskonała kuchniaDoskonała kuchnia
    Kuchnie projektujemy według własnego stylu i gustu. Każda kuchnia ma być funkcjonalna, i spełniać oczekiwania gospodarza. W kuchni znajdziemy wiele urządzeń i sprzętów pomagających utrzymywać świeżość produktów spożywczych, jak również …
  • Czy warto jest mieć samochód w Krakowie?
    Ludzie w dzisiejszych czasach coraz bardziej zaczynają się starać o emigrowanie do większych miast gdzie będą mogli dla siebie znaleźć o wiele lepsze warunki do życia i funkcjonowania. Nader wszystko …
  • Transport jako usługa przewozu osób i towarów
    Transport jest usługą przewozu osób i towarów. Najczęściej ludzi przewozi się mercedesami, renault oraz oplami. Auta powinny być w doskonałym stanie technicznym oraz świetnie prezentować się. Dzięki temu zapewniają komfortową, …
Najnowsze komentarze
    Październik 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Smak a apetyt

    Zazwyczaj, to co nam smakuje, to, to jemy. Apetyty są bardzo różne. Niektóre osoby nie mogą się powstrzymać przez zjedzeniem czegoś słodkiego, inni natomiast nie wyobrażają sobie posiłków bez mięsa, a jeszcze inne osoby z mięsem (m.in. wegetarianie). Wszystko jest uzależnione od przekonań, od tego, czego potrzebuje nasz organizm, od tego gdzie mieszkamy, jaką wyznajemy religię, jaką mamy tradycję, i co możemy kupić, lub wyhodować. Rzeczy, które nam smakują mniej, są jedzone przez nas rzadziej, te które bardziej – częściej. Jest to dość logiczne. Smak ma bardzo duży wpływ na pobudzenie apetytu. Są przecież produkty, które choć są jedzone w dużych ilościach, to tak naprawdę nie możemy się nimi najeść. Jest to spowodowane przede wszystkim tym, iż nie dostarczają nam wartościowych składników spożywczych. Smak idzie bardzo często w parze z węchem. Węch i smak się uzupełniają, a często również dochodzi zmysł wzroku, który wpływa na to, że potrawy wydaja nam się jeszcze bardziej smaczne, w chwili, kiedy są znakomicie podane, i kolorowe. Robiąc eksperymenty kulinarne, sprawdźcie kiedyś czy po zatkaniu nosa ręka, poczujemy w pełni smak danej, intensywnej potrawy, lub nawet produktu spożywczego.

    Leave a Reply