Strony
Zobacz koniecznie
  • Motoryzacja- portal motoryzacyjnyMotoryzacja- portal motoryzacyjny
    Jeżeli ktoś pasjonuje się samochodami, uwielbia je naprawiać, wie jak dany samochód funkcjonuje, oznacza to iż taka osoba interesuje się motoryzacją. Do takich osób zapewne w większości przypadków należą mężczyźni …
  • Wiele twarzy, cztery kołaWiele twarzy, cztery koła
    Każde cztery koła i silnik tworzy pojazd, ale nie samochód. Trudno nazwać tak traktor, czy koparkę, a przecież spełniają te kryteria. Samochody osobowe też różnią się w wyglądzie, zastosowaniu, rodzaju …
  • Zawieszenie pneumatyczne sklepZawieszenie pneumatyczne sklep
    Zawieszenie pneumatyczne. Często spotykaną w samochodach odmianą zawieszenia jest zawieszenie pneumatyczne sklep, w którym jest dostępne można odnaleźć bez trudu.Działanie takiego rodzaju zawieszenia polega na tym, że podczas rozruchu silnika …
Najnowsze komentarze
    Maj 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  

    Smak a apetyt

    Zazwyczaj, to co nam smakuje, to, to jemy. Apetyty są bardzo różne. Niektóre osoby nie mogą się powstrzymać przez zjedzeniem czegoś słodkiego, inni natomiast nie wyobrażają sobie posiłków bez mięsa, a jeszcze inne osoby z mięsem (m.in. wegetarianie). Wszystko jest uzależnione od przekonań, od tego, czego potrzebuje nasz organizm, od tego gdzie mieszkamy, jaką wyznajemy religię, jaką mamy tradycję, i co możemy kupić, lub wyhodować. Rzeczy, które nam smakują mniej, są jedzone przez nas rzadziej, te które bardziej – częściej. Jest to dość logiczne. Smak ma bardzo duży wpływ na pobudzenie apetytu. Są przecież produkty, które choć są jedzone w dużych ilościach, to tak naprawdę nie możemy się nimi najeść. Jest to spowodowane przede wszystkim tym, iż nie dostarczają nam wartościowych składników spożywczych. Smak idzie bardzo często w parze z węchem. Węch i smak się uzupełniają, a często również dochodzi zmysł wzroku, który wpływa na to, że potrawy wydaja nam się jeszcze bardziej smaczne, w chwili, kiedy są znakomicie podane, i kolorowe. Robiąc eksperymenty kulinarne, sprawdźcie kiedyś czy po zatkaniu nosa ręka, poczujemy w pełni smak danej, intensywnej potrawy, lub nawet produktu spożywczego.

    Leave a Reply