Strony
Zobacz koniecznie
  • Motoryzacja dziśMotoryzacja dziś
    Motoryzacja jest bardzo ważną sprawą w dzisiejszych czasach. Każdy z nas posiada lub chce posiadać dziś samochód. Dzięki niemu będzie się miało możliwość dojechania w różne miejsca, tylko gdzie będzie …
  • Serwis skoda warszawaSerwis skoda warszawa
    Serwis Skody w Warszawie. Serwis Skoda Warszawa to wyspecjalizowany serwis z wieloletnim doświadczeniem zajmujący się samochodami Czeskiego producenta od bardzo dawna. Gwarantuje świetną i bezproblemową usługę zapewnioną przez doświadczoną i …
  • Outlety z motocyklamiOutlety z motocyklami
    Motocykle, jakie są sprzedawane po niższych cenach, wcale nie są gorsze od tych, jakie można pozyskać w niektórych dla siebie ważnych miejscach. Istnieją liczne sposoby, jakie pozwalają nam na doszukanie …
Najnowsze komentarze
    Wrzesień 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Zupy polskie

    Najwięcej różnorodnych zup znajdziemy właśnie w Polsce. Polacy gotują zupy kwaśne, neutralne, chude, i tłuste. Posiłkują się produktami wyhodowanymi samodzielnie na ogrodach, działkach, lub kupionymi w sklepie spożywczym, na zieleniakach, na targach, czy w warzywniakach. Tam gdzie można kupić świeże, dojrzałe warzywa i owoce. Najwięcej zup jest gotowanych z warzyw (tj. marchew, ziemniaki, kapusta, pomidory, seler, por, cebula, szczaw, buraków, fasolki) i wywarów głównie przygotowanych z mięs drobiowych, i mięs wołowych. Mamy tradycyjny rosół, flaki, barszczyk biały i czerwony, mamy zupę szczawiową, pomidorową, ogórkową, kwaśnicę, żurek, jak również pomidorówkę, zupę cebulową, serową, brokułową, pieczarkową, grzybową, albo fasolowa, grochową, dyniową, gulaszową, czy marchewkowo – porową. Każda zupa z wymienionych jest zazwyczaj nazywana od dominującego produktu w zupie. I tak tez zupa szczawiowa w większym procencie jest gotowana ze szczawiu, ziemniaków, jak również przypraw, i wywaru mięsnego. Z kolei zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, albo koncentratu, bulionu, i przypraw. Zupa ogórkowa zazwyczaj z kiszonych ogórków, włoszczyzny, ziemniaków, i przypraw. Zupa dyniowa z miąższu dyniowego.

    Leave a Reply