Strony
Zobacz koniecznie
  • Hamburgery tracą swoją popularność
    Z najnowszych sondaży przeprowadzonych wśród mieszkańców naszego kraju okazuje się, że hamburgery tracą wciąż swoją popularność. Posiłek ten jest coraz rzadziej wybierany we wszystkich barach szybkiej obsługi czy restauracjach oferujących …
  • Tanio do celu
    Taka już jest natura człowieka, że zawsze chce on tego, aby to właśnie w jego życiu wszystko było po jego myśli. Zazwyczaj wiele ludzi chce tego, aby móc w skali …
  • Smaki na słodycz
    Co smakuje naszemu społeczeństwu najbardziej? Oczywistą odpowiedzią są słodycze. Lubimy słodkości, począwszy od czekolad, batoników, po różne desery, ciastka i ciasteczka. Słodyczy jednak nie lubi nasz organizm, ponieważ po prostu …
Najnowsze komentarze
    Lipiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  

    Zupy polskie

    Najwięcej różnorodnych zup znajdziemy właśnie w Polsce. Polacy gotują zupy kwaśne, neutralne, chude, i tłuste. Posiłkują się produktami wyhodowanymi samodzielnie na ogrodach, działkach, lub kupionymi w sklepie spożywczym, na zieleniakach, na targach, czy w warzywniakach. Tam gdzie można kupić świeże, dojrzałe warzywa i owoce. Najwięcej zup jest gotowanych z warzyw (tj. marchew, ziemniaki, kapusta, pomidory, seler, por, cebula, szczaw, buraków, fasolki) i wywarów głównie przygotowanych z mięs drobiowych, i mięs wołowych. Mamy tradycyjny rosół, flaki, barszczyk biały i czerwony, mamy zupę szczawiową, pomidorową, ogórkową, kwaśnicę, żurek, jak również pomidorówkę, zupę cebulową, serową, brokułową, pieczarkową, grzybową, albo fasolowa, grochową, dyniową, gulaszową, czy marchewkowo – porową. Każda zupa z wymienionych jest zazwyczaj nazywana od dominującego produktu w zupie. I tak tez zupa szczawiowa w większym procencie jest gotowana ze szczawiu, ziemniaków, jak również przypraw, i wywaru mięsnego. Z kolei zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, albo koncentratu, bulionu, i przypraw. Zupa ogórkowa zazwyczaj z kiszonych ogórków, włoszczyzny, ziemniaków, i przypraw. Zupa dyniowa z miąższu dyniowego.

    Leave a Reply