Strony
Zobacz koniecznie
  • Najlepsze elementy transportowe
    We wszystkich systemach transportowych, dość łatwo jest znaleźć wszystkie swoje życiowe dodatki. Nie można zapomnieć, iż są one dla nas na miejscu, pod warunkiem, że będziemy się w stanie zapoznawać, …
  • Samochód po gradobiciuSamochód po gradobiciu
    Burza, a samochód. Każdy chyba wie, jak niszczycielskie mogą okazać się siły natury. Co jakiś czas oglądamy w telewizji migawki obrazujące kolejną ogromną burzę, huragan czy grad wielkości kurzych jaj. …
  • Jak przewozić niebezpieczne substancje
    W naszym życiu bardzo często jest tak, że trzeba użyć odpowiedniego transportu do przewozu niebezpiecznych rzeczy. Przewóz paliw i innych bardzo niebezpiecznych substancji musi odbywać się bardzo ostrożnie i dobrze. …
Najnowsze komentarze
    Styczeń 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  

    Zupy polskie

    Najwięcej różnorodnych zup znajdziemy właśnie w Polsce. Polacy gotują zupy kwaśne, neutralne, chude, i tłuste. Posiłkują się produktami wyhodowanymi samodzielnie na ogrodach, działkach, lub kupionymi w sklepie spożywczym, na zieleniakach, na targach, czy w warzywniakach. Tam gdzie można kupić świeże, dojrzałe warzywa i owoce. Najwięcej zup jest gotowanych z warzyw (tj. marchew, ziemniaki, kapusta, pomidory, seler, por, cebula, szczaw, buraków, fasolki) i wywarów głównie przygotowanych z mięs drobiowych, i mięs wołowych. Mamy tradycyjny rosół, flaki, barszczyk biały i czerwony, mamy zupę szczawiową, pomidorową, ogórkową, kwaśnicę, żurek, jak również pomidorówkę, zupę cebulową, serową, brokułową, pieczarkową, grzybową, albo fasolowa, grochową, dyniową, gulaszową, czy marchewkowo – porową. Każda zupa z wymienionych jest zazwyczaj nazywana od dominującego produktu w zupie. I tak tez zupa szczawiowa w większym procencie jest gotowana ze szczawiu, ziemniaków, jak również przypraw, i wywaru mięsnego. Z kolei zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, albo koncentratu, bulionu, i przypraw. Zupa ogórkowa zazwyczaj z kiszonych ogórków, włoszczyzny, ziemniaków, i przypraw. Zupa dyniowa z miąższu dyniowego.

    Leave a Reply