Strony
Zobacz koniecznie
  • Firmy kurierskieFirmy kurierskie
    Nasz świat zaczyna w coraz większym stopniu wyglądać na globalną wioskę, która ponad wszystko działa jak jeden wielki organizm, który coraz bardziej zaczyna się rozwijać. Ogromnym plusem dla naszego kraju …
  • Firma transportu zagranicznegoFirma transportu zagranicznego
    Coraz więcej osób zaczyna zauważać, że naprawdę doskonałą możliwością dla nich jest nie tyle prowadzenie handlu w naszym kraju co za jego granicami. Stawką staje się tutaj nader wszystko znalezienie …
  • Transport- autostopem
    Jak wiemy coraz więcej młodych osób chce pojechać na wymarzone wakacje, na których przeżyją mnóstwo fantastycznych przygód. Zazwyczaj jest tak, ze na takie podróże po prostu nie mają pieniędzy i …
Najnowsze komentarze
    Lipiec 2018
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Zupy polskie

    Najwięcej różnorodnych zup znajdziemy właśnie w Polsce. Polacy gotują zupy kwaśne, neutralne, chude, i tłuste. Posiłkują się produktami wyhodowanymi samodzielnie na ogrodach, działkach, lub kupionymi w sklepie spożywczym, na zieleniakach, na targach, czy w warzywniakach. Tam gdzie można kupić świeże, dojrzałe warzywa i owoce. Najwięcej zup jest gotowanych z warzyw (tj. marchew, ziemniaki, kapusta, pomidory, seler, por, cebula, szczaw, buraków, fasolki) i wywarów głównie przygotowanych z mięs drobiowych, i mięs wołowych. Mamy tradycyjny rosół, flaki, barszczyk biały i czerwony, mamy zupę szczawiową, pomidorową, ogórkową, kwaśnicę, żurek, jak również pomidorówkę, zupę cebulową, serową, brokułową, pieczarkową, grzybową, albo fasolowa, grochową, dyniową, gulaszową, czy marchewkowo – porową. Każda zupa z wymienionych jest zazwyczaj nazywana od dominującego produktu w zupie. I tak tez zupa szczawiowa w większym procencie jest gotowana ze szczawiu, ziemniaków, jak również przypraw, i wywaru mięsnego. Z kolei zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, albo koncentratu, bulionu, i przypraw. Zupa ogórkowa zazwyczaj z kiszonych ogórków, włoszczyzny, ziemniaków, i przypraw. Zupa dyniowa z miąższu dyniowego.

    Leave a Reply