Strony
Zobacz koniecznie
  • Automobilkluby
    Automobilkluby są to różnego rodzaju organizacje, których głównym zadaniem jest rozpowszechnianie wiedzy motoryzacyjnej. Skupiają one w swoim zasięgu mniejsze kluby i organizacje zajmujące się tą dziedziną życia. Dzięki powstaniu takich …
  • Firmy przewozowe gwarancją wygodnej podróży
    Każdy, kto wybiera się w długa, często kilkunastogodzinną podróż, chce, aby dojechać do celu bezpiecznie oraz wygodnie. Rezygnujemy z jazdy własnym samochodem, ponieważ zmęczenie może spowodować różne przykre konsekwencje jak …
  • Awaryjne otwieranie samochodów we Warszawie
    Awaryjne otwieranie samochodów. Może nam zdarzyć się taka sytuacja, że zatrzaśniemy drzwi od samochodu, a kluczyki zostaną wewnątrz. Wówczas niezbędna będzie pomoc specjalistów, którzy zajmują się awaryjnym otwieraniem samochodów. Istotne …
Najnowsze komentarze
    Czerwiec 2017
    P W Ś C P S N
    « sty    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  

    Zupy polskie

    Najwięcej różnorodnych zup znajdziemy właśnie w Polsce. Polacy gotują zupy kwaśne, neutralne, chude, i tłuste. Posiłkują się produktami wyhodowanymi samodzielnie na ogrodach, działkach, lub kupionymi w sklepie spożywczym, na zieleniakach, na targach, czy w warzywniakach. Tam gdzie można kupić świeże, dojrzałe warzywa i owoce. Najwięcej zup jest gotowanych z warzyw (tj. marchew, ziemniaki, kapusta, pomidory, seler, por, cebula, szczaw, buraków, fasolki) i wywarów głównie przygotowanych z mięs drobiowych, i mięs wołowych. Mamy tradycyjny rosół, flaki, barszczyk biały i czerwony, mamy zupę szczawiową, pomidorową, ogórkową, kwaśnicę, żurek, jak również pomidorówkę, zupę cebulową, serową, brokułową, pieczarkową, grzybową, albo fasolowa, grochową, dyniową, gulaszową, czy marchewkowo – porową. Każda zupa z wymienionych jest zazwyczaj nazywana od dominującego produktu w zupie. I tak tez zupa szczawiowa w większym procencie jest gotowana ze szczawiu, ziemniaków, jak również przypraw, i wywaru mięsnego. Z kolei zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, albo koncentratu, bulionu, i przypraw. Zupa ogórkowa zazwyczaj z kiszonych ogórków, włoszczyzny, ziemniaków, i przypraw. Zupa dyniowa z miąższu dyniowego.

    Leave a Reply